Следвайте Гласове в ТелеграмНад хиляда са вече жертвите на разрушителното земетресение

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНад хиляда са вече жертвите на разрушителното земетресение
Коментари Харесай

Над 1000 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Над хиляда са към този момент жертвите на разрушителното земетресение в Мароко. Ранените са над 1200. От вътрешното министерство на страната оповестиха, че измежду ранените - 721 души са в сериозно положение. 

До този миг няма публични данни за потърпевши или починали български жители, оповестиха от Министерството на външните работи след питане от БНР. 

Унищожителният трус удари късно нощес високите елементи на Атласките планини - регион на 72 километра югозападно от Маракеш - античната столица на Мароко, една от най-посещаваните туристически дестинации в страната и част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. 

Смята се, че доста от жертвите са в отдалечени села, изключително в Атласките планини.

Асошиейтед прес оповестява за обстановката в дребното селце Мулай Брахим. По-голямата част от населенето място, издълбано в планински скат южно от Маракеш, е необитаемо, откакто стените се сринаха, прозорците се счупиха и повече от дузина домове бяха превърнати в купчини бетон и огънати железни стълбове.

Най-малко петима поданици са били хванати в капан.

Спасителите използваха чукове и брадви, с цел да освободят мъж, блокиран под двуетажна постройка.

Кметът на град покрай епицентъра на земетресението сподели пред локална медия, че  няколко къщи в околните градове са отчасти или изцяло срутени, а електричеството и пътищата са прекратени на някои места.

Властите приканиха жителите да дарят кръв, защото в лечебните заведения има доста ранени хора.

А по-рано беше издадено и предизвестие за предстоящи нови, по-силни земетресения.

Кадрите, публикувани онлайн, демонстрират пукнатини и паднали парчета в дребна част от средновековните стени и срутено минаре в Маракеш.

Силни земетресения бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира.

" Къщата се разклати извънредно мощно. Всички бяха уплашени, а аз бях шокиран и не разбирах какво се случва. Мислех, че единствено моята къща се движи, тъй като е остаряла, само че чух хората да крещят на улицата. Всички излязоха от къщите си, улицата беше цялостна с хора, които викат. Сега всички се опасяват и не желаят да се приберат назад по домовете си ", описа гражданин на Казабланка.

Експерти разясняват пред Франс прес, че това е " най-големият трус в района от повече от 120 години “.

Знак за големия мащаб на бедствието са освен огромният брой починали, само че и заповедта на краля на Мароко Мохамед Шести, който е наредил на въоръжените сили на страната да активизират въздушни и сухопътни средства, профилирани екипи за търсене и избавяне на оживели от труса. Това заяви Асошиейтед прес, като се базира на изказване на военните. 

Монархът е наредил и за незабавно изграждане на хирургическа полева болница.

Испания предложи да изпрати спасители в бедстващите региони, заяви външният министър Хосе Мануел Албарес. Готовност за поддръжка и помощ изрази и министър председателят на Англия Риши Сунак.

Въпреки множеството оферти за оказване на помощ, отправени към Мароко, за момента държавното управление в Рабат не е поискало публично такава. 

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, съобщи, че ще отвори въздушното си пространство за филантропични и медицински полети до пострадалата страна.

Инфо: БНР

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР